Openluchtklassen Bohan, dag 4

Iedereen sliep deze ochtend lang uit. Je hoorde niets op de gangen tot half acht. Heel veel kinderen hadden het onweer gehoord ’s nachts.

De bovenbouw ging na het ontbijt in de beek op zoek naar kriebelbeestjes. Die konden ze herkennen doordat ze eerst een duidelijke uitleg kregen aan de hand van een powerpoint van gids Ticho.

Onze vangst was rijk wat betekende dat de beek code groen kreeg voor waterkwaliteit.

De jongsten konden genieten van lekkers uit de natuur: brandnetels, eieren, weegbree en paardenbloemen. We bakten ook ons eigen broodje. We vonden zelfs de brandnetelchips uit.

De namiddag werd gevuld met het maken van nestkastjes en insectenhotels. Er werd flink op los getimmerd vooral door … de juffen.

Het resultaat kan u morgen bewonderen.

Om de bosklassen af te sluiten kwamen ‘de bomma en roodkapje’ op bezoek. Het werd een heus feest en iedereen amuseerde zich met de optredens en het feestje achteraf.

Slaap wel en tot morgen!

Openluchtklassen Bohan dag 3

De dag begon met onze ochtendrituelen : opstaan, kleren aan, naar de Semois om steentjes te gooien en diertjes te observeren, eendjes voederen, insmeren met zonnecrème en tekenpreventie. Al de ballen die we meenamen blijven onaangeroerd liggen.

Tijdens het ontbijt gaat het vooral over dé activiteit voor de bovenbouw: kajak!

De onderbouw mocht nog even raden wat hun namiddagprogramma zou worden.Toen iedereen na het ontbijt eindelijk alle spullen verzameld had, konden de groten aan fase 4 van het overleven beginnen (dinsdag zorgen voor een schuilplaats en vuur, water hadden we in onze rugzak en hoefden ze niet meer te koken…). Ze zochten zelf hun kostje bij elkaar en maakten omeletten met paardenbloemen, weegbree en brandnetels. Dus als er de komende weken wat veel onkruid in de tuin staat, zet je kinderen maar aan het werk en hou je kookpotten in de gaten.

Ondertussen zochten de kinderen van 1, 2 en 3 naar beestjes in het water. Zo ontdekten ze dat het water van het kleine bosriviertje koud en ook een beetje nat was, maar bovendien ook heel zuiver ondanks de modder aan de kanten.

Tot hun grote vreugde stond er deze middag frieten met balletjes in tomatensaus op het menu. Er was niet veel meer over.

Na de middag vertrokken we terug. Kajak voor de bovenbouw. Vol enthousiasme kropen ze in hun bootje, maar het bleek voor sommigen toch iets moeilijker dan gedacht. Dit resulteerde in hilarische beelden. Niemand heeft de eindstreep gehaald met droge voeten. Omdat ze nog niet nat genoeg waren, plonsden ze de rivier nog even in.

Het eerste, tweede en derde reden door naar Recreall, waar ze het grote springkasteel onveilig mochten maken. Daarna werden voor de kinderen van het derde ook kajaks en waterfietsen klaargezet. Ze hebben alles uitgeprobeerd en ontdekt dat het water ook leuk was om gewoon in rond te ploeteren.

Het eerste en tweede hebben hun vaardigheden laten zien op het minigolfterrein. Met een ijsje erbij kon de dag niet meer stuk.

Tweede en derde graad sloten de avond af met het bosspel barabara. Griezel ten top: we hebben ze horen gillen tot op het domein.

De allerkleinsten namen een uitgebreide douche, waarbij ook de juffen kletsnat werden. Na een spannend afwachten, verscheen uiteindelijk Ruba de holbewoner die hen meenam op berenjacht. Vanaf nu… nooit meer schrik voor beren!

Openluchtklassen Bohan, dag 2

“Zif zoef” zei de bij en dag was weeral voorbij! Ze zeggen altijd dat dag 2 traag verloopt. Het is de eerste volledige dag op bosklassen dus de kinderen moeten voor de eerste keer wennen aan dat hele dagritme, van ontbijt tot het slapengaan. Maar vandaag was anders naar mijn (juf Jolien) mening.

Toegegeven, iedereen stond met hele kleine oogjes op deze ochtend. Ook de juffen. Iedereen moet wat wennen aan dat bed zeker? Maar het liep over het algemeen vlot. Op de tweede verdieping liep juf Jolien om stipt half 8 rond met een box waaruit ‘Ochtendgymnastiek’ klonk van Samson en Gert. Voor sommigen heel leuk om op te staan, voor anderen was het eerder een boos gezicht. Ieder zijn humeur ’s morgens! Benieuwd of het morgen ook zo zal zijn.

Bij de kleinsten iedereen snel eens verfrissen onder de douche, kijken wat ze moeten aandoen en hop, naar de ontbijttafel. Buikjes lekker rond gegeten met boterhammen waarop ze allerlei zaken konden leggen, zelf smosjes gemaakt voor ons lunchpakket, tanden poetsen en daar gingen we! Voor beide groepen hetzelfde programma maar de jongsten (1-2-3) begonnen met het avontuur en de grotere (4-5-6) begonnen met een ontdekking.

Het avontuur was zeer spannend! We leerden voor een stuk overleven in de natuur. We maakten in groepjes ons eigen hutje in het bos waarbij een proefkonijn van elk groepje in het natuurtentje moest liggen en er water werd overgegoten om te zien of het wel goed genoeg was voor als het zou regenen. Alle proefkonijnen zijn er zo goed als droog uitgekomen. Dikke pluim! Daarna leerden we zelf vuur maken door in hetzelfde groepje op een rij te staan, elk een watje voor ons neer te leggen en met een firesteel (Zoek maar op op het internet, een cool ding hoor!) dat watje elk om beurt in brand te steken. Een ware wedstrijd maar het is iedereen gelukt om dat watje in brand te steken, chapeau! Nog een lekkere marshmallow erbij op een vorkje van de natuur en het plaatje was compleet! Morgen leren we nog meer over dat overleven, spannend!

’s Middags smaakten de smosjes en de sinaasappels heerlijk! Wat wil je met die broodjes, zelfgemaakt smaakt altijd beter!

De ontdekking was ook een verrassing. De gids leerden ons eerst met allerlei leuke plaatjes de verschillende soorten sporen van dieren kennen: pootafdrukken, blaadjes waar van gegeten is, nesten, holen, schedels, uitwerpselen (Toen de kleintjes te horen kregen van de juffen dat dit hetzelfde is als ‘kaka’, klonk het in koor: “Aaaaaaah kaka! … Eeeeeiii kaka!”) enzovoort. Dan was het tijd voor het echte werk! Tijdens de wandeling kwamen de kinderen tal van sporen tegen. Sommigen ontdekten zelfs unieke dingen waarvan de gids dan een foto nam voor zijn verzameling.

De grote hebben al eens hun voeten gedoopt in de Semois en de allerkleinsten gingen de uitdaging aan om zelf te douchen en zeker niet te vergeten om zich in te zepen en hun haren te wassen (Ja, we hebben er enkele opnieuw moeten ondersteken…). Nog aan het nagloeien van de warme dag schoven we aan tafel. Nog wat meer op temperatuur komen met goeie gepeperde soep maar ze konden bij het dessert terug afkoelen.

De kleinsten van 1 en 2 schreven nog gauw hun brief en kropen dan hun bed in. Het was snel stil op de gangen.

Voor de grote was het nog zwaar gokken met letterkoekjes in casino Bohan, spannend!

Op het einde van de avond werd nog de verwenmol bekend gemaakt: Sil!!! Hij moest vandaag iedereen verwennen en daar is hij voor 100% in geslaagd!

 

Dag zon, dag maan.

Dag mama, dag papa.

Dag vriendjes allemaal.

We zijn al lang slapen gegaan.

En zonder zorgen, weer tot morgen!

Dag 1 op openluchtklassen vanwege de juffen

Beste ouders,

Ongelooflijk, maar toch waar. Geen file op de E 40 en vanaf Brussel stralende zon. We reden in één rit door tot voorbij Rochefort. Toen was het tijd voor onze picknick. Dat deed iedereen goed. We kwamen op tijd aan in Bouillon waar we eerst een terrasje deden. De kinderen genoten ervan.

Het was echt warm binnen de muren van het kasteel. Eerst waren de kinderen gefascineerd door de roofvogelshow en daarna leidde een gids ons door de burcht. Iedereen lette goed op, want daarna moesten ze hun kennis toepassen in de schattenjacht. De gidsen hadden alleen maar lof voor onze kinderen; ze kregen allemaal een gouden medaille van Godfried van Bouillon.

En dan, naar Bohan! We zongen om het hardst.

Toen we aankwamen in JC de knapzak, stond het eten al klaar ( kipcurry met ananas en rijst ).

Er bleef al niet veel tijd meer over : kamers installeren, kaartjes schrijven, een wandelingetje maken, een verhaaltje voor het slapengaan en slaap wel.

Morgen wacht weer een dag vol avontuur.

OP OPENLUCHTKLASSEN NAAR BOHAN: dag 1

Beste ouders,

Deze morgen zagen we onze kleine en grote kapoenen vol goede moed vertrekken op openluchtklassen. Een traantje hier een traantje daar maar toch vooral allemaal heel blij gezind. Ik kreeg al heel snel van juf Veronique een smsje. Ze liet mij weten dat alles zeer vlot verliep op de weg. Toen waren ze ter hoogte van Zaventem. De zon scheen volop en de kinderen waren naar een film aan het kijken. Ze zijn dus heel rustig zei ze nog. Een tijd later liet ook juf Veerle weten dat de reis verder vlot verliep. Ze waren toen op 40 km van Bouillon. Daarnet kreeg ik telefoon van juf Veronique met de melding dat ze de foto’s gingen plaatsen. Aangezien ze nog niet zo lang in Bohan waren en nog veel moesten doen zal ze het verslag pas laat kunnen maken. Vandaar dat ik haar enige uitleg gevraagd heb om jullie toch al iets te kunnen laten weten. Het bezoek aan het kasteel was zeer goed en werd door iedereen van groot tot klein heel erg gesmaakt. In Bohan is het prachtig. Het uitzicht op de Semois is fenomenaal en de verblijfplaats heeft alles wat nodig is.  De kinderen waren volop bezig de kamers aan het installeren. En op de achtergrond hoorde ik heel wat opgewonden stemmetjes. Ik denk dat ze vertrokken zijn voor een leuke week en dat wens ik al onze kinderen daar toe want dat verdienen ze dubbel en dik.

Groeten,

Koen Bambust

Directeur